Aphex Twin - Elektronisk legend (Swedish)

Richard D James eller Aphex Twin eller Caustic och Polygon Window eller AFX eller GAK eller Rich i Mike & Rich, listan på namn som han använt sig av kan göras lång. Men så är det ju också så att kärt barn har många namn och visst är Aphex ett kärt barn i techno kretsar.

Han är inte bara ett av de mest välkända namnen utan också en av den kultförklarade artisten. Han har fans som få andra. Det finns allt från människor som bett om att få hans skivor begravda med sig till sådana som döper sina barn efter honom.

Dom som med mig var på Hultsfredsfestivalen och tittade på honom fick också känna av just denna hysteri. Folk som sprang upp på scenen fick honom att gömma sig bakom mixerbordet nästan hela konserten. Efteråt berättade han att han var rädd att nån skulle attackera honom med kniv.

Men vad är det då som gjort denna artist så populär? Kanske är det att han kör omkring i en rosa pansarvagn, kanske att han bor i ett gammalt bankvalv och att han är uppe i veckor i sträck och har gjort flera tusen låtar som han aldrig tänker släppa. Nej, det mesta av förklaringen finns tack och lov att hitta i hans musik. Han är ett riktigt geni när det gäller elektronisk musik.

Jag kommer själv ihåg när jag lyssnade på min första Aphex skiva. Av en ren slump råkades jag plocka till mig EP:n Ventolin-the Remixes när jag bläddrade igenom lite skivor i en liten obskyr skivaffär i Göteborg. En remix skiva av Ventolin EP:n som han gjorde för att beskriva hur hans svåra astma kändes.

Jag var fast direkt och efter det så var jag som besatt. Har ju samlat på mig en ganska imponerande samling med 11 av hans skivor. Och som de som försökt hitta dem vet att det inte är världens lättaste att få tag i en Aphex skiva. Men när man väl har fått tag i en så är det en njutning, särskilt om man vill ha något som inte låter som något man hört förut. Han började med ambient musik men har inte släppt en skiva utan att det varit något helt nytt.

Han började redan på början av 90-talet och släppte då han snabbt blev känd för sina ambienta verk. Det är främst skivan Selected Ambient Works 85-92 som lade grunden för hans succé. Men han har inte, som så många andra techno artister, hållit sig till ett speciellt fack inom technon. Han har konstant utvecklats genom sin karriär. Han började experimentera med mer och mer udda ljudlandskap tills han till sist inte lät som någon eller något annat. Det som har karaktäriserat honom de senaste åren är den vackra blandningen mellan hyperaktiva trummor, vackra melodiska slingor och rent oväsen från hans egenbyggda syntar. Kanske är det just hans egenbyggda syntar som gjort att han blivit så speciell. Man vet att varje gång men köper en skiva med honom så får man höra ljud som aldrig gjorts förut. Den skiva som enligt mig och många andra är den som verkligen ger bevis om Aphex Twins storhet är hans album "Richard D James Album". Det är en glöd som är så unik att trots att den släpptes 1996 så har jag fortfarande idag inte hört något som går att jämföra med den. Den förändras var 30:e sekund och slutar aldrig att förvåna mig.

Samma år släpptes också en annan väldigt viktig skiva: "Girl/Boy EP" som också den är något väldigt speciellt. Särskilt låten "Milkman" som blivit mycket uppmärksammad. I den får man också prov på Richard´s väldigt speciella humor när han sjunger "I would like some milk from the milkmans wife´s tits". Vad jag hört om framsidan av albumet är väl dock något mindre humor fyllt. Det är en bild på en gravsten där det står Richard D James namn. Det är namnet på hans dödfödda storebror som han är döpt efter. Kanske är det också härifrån tvilling biten i Aphex Twin härstammar.

Han har fortsatt sin karriär med den mörka "Come to Daddy" som var så pass mörk och rockig att den öppnade ögonen på folk, som vanligtvis inte skulle se åt en technoskiva, för honom. Även videon i denna låt är så absurd som man väntar sig av Aphex. Det innehåller småbarn, med Aphex ansikte in morphat, som springer omkring och jävlas med en gammal tant.

Vi är nu framme vid Aphex senast släppta album som heter "Window licker" och släpptes under 1999. Den var väl kanske något av en besvikelse även om förväntningarna naturligt var inställda på omänskligt höga nivåer. Men också videon till denna låt är underbart snyggt gjort och spelas ganska ofta framåt småtimmarna på de lite mer speciella showerna på musikkanalerna.

Det verkar lite som han har lagt mer och mer tid på sitt skivbolag "Rephlex" men det är inget som man behöver deppa över, för där hittar man massor med helt ny mycket intressant musik. Bland annat från Aphex kompis Cylob vars senast släppta du hittar en recension av i detta nummer. Vad mer kan jag säga om killen än att han är den störste och du hittar alltid den senaste infon om honom här på Tolvis. Det lovar jag att se till.

Written by Marcus Remne from tolvis.com